Një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh kanë zhvilluar modele më mirë kulturorë për prodhimin e ushqimit të parashikuar për të ushqyer një popullsi në rritje - parashikohet të arrijë në 9 miliardë njerëz deri nga mesi i shekullit - nga fytyra e ndryshimeve të klimatike.
Në një letër të botuar në Ndryshimet Klimatike të Natyrës, anëtarët e Modelit Bujqësor, me anë të projektit për Përmirësim kanë shpalosur një sistem modelues kulturor dhe gjithë-përfshirës duke integruar simulimet e shumta me anë të modelit të përmirësuar të ndryshimeve klimatike.
AgMIP është përpjekur dhe ka krijuar njohuri të reja që parashikojnë rendimente të mira gruri në rang global edhe duke reduktuar ndikimet politike dhe ato socio-ekonomike, tha Bruon Basso, nga Universiteti Shtetëror i Michigan-it, shkencëtar i ekosistemit dhe anëtar i AGMIP.
Modelet kulturore të përmirësuara mund të ndihmojnë vendet më të zhvilluara të botës, si ata të përshtaten me ndryshimin e klimës dhe krijimin e politikave për të përmirësuar sigurinë e ushqimit dhe për të ushqyer sa më shumë njerëz, shtoi ai. Basso, pjesë MSU, bashkë me ekipin e tij të studiuesve kanë zhvilluar një qasje të qëndrueshme për tokat që janë në prodhim.
Për studim, ekipi vëzhgoi 27 modele të ndryshme gruri të kultivuar. Nëpërmjet Salus, Basso, parashikoi ndikimin e ndryshimeve në temperaturë, reshje dhe emetimeve të CO2 në rendimetin e grurit duke e krahasuar atë edhe me të gjithë ambjentin që e rrethon planetin.
Salus ka zhvilluar disa projekte të tjera përsa i përket monitorimit që jepnin grurë dhe përdorimin e ujit në zonat e ndjeshme, të tilla si shtresat Ogallala (që përfshijnë Dakotën e Jugut në Teksas), Siberinë, Indinë dhe Afrikën.
"Unë kam një qëllimin ambicioz për të rritur njohuritë e mija shkencoren për të jetuar në një botë më të mirë, dhe të shpresojmë se më pak varfëri dhe ushqim të mjaftueshëm për të gjithë planetin", tha Basso.
Punoi: Bledar Meda a.k.a Mr-Bledi / Revista Shkencore
0 komente:
Post a Comment